1994.

Osnivač i generalni direktor kompanije „Sky Corporation“, Milenko Škarić, je kao mladi muzičar i producent osnovao svoj prvi studio za snimanje. Ubrzo je studio dobio naziv „Sky Studio“ i postao jedan od najuspešnijih studija za snimanje u državi.


1995.

Otpočele su prodajne aktivnosti. Budući da je Srbija bila pod ekonomskim embargom, pronalaženje profesionalne opreme je bila neka vrsta umetnosti. Umetnost koja je ubrzo postala biznis. Biznis koji će uskoro dobiti ime – SKYMUSIC.


1996.

Osnovana je kompanija SKYMUSIC. Naš prvobitni cilj je bio da obezbedimo širok raspon profesionalne opreme za snimanje kupcima u Srbiji. Još uvek kao deo poslovanja studija, otpočelo se sa direktnom prodajom proizvoda za snimanje, a ubrzo nakon toga, sa prodajom instrumenata i profesionalne audio opreme. Iako nije imala maloprodajni objekat, kompanija SKYMUSIC je u kratkom periodu postala ekskluzivni distributer Roland proizvoda na tržištu Srbije.

1997.

Otvorena je prva prodavnica SKYMUSIC.


1998.

Potpisan je prvi ugovor o distribuciji.


1999.

Kompanija SKYMUSIC je uspostavila poslovanje distribucije. Pored maloprodajnog objekta promovisani su i prvi brendovi i započete su veleprodajne aktivnosti.


2001.

Otvorena je nova velika prodavnica sa nekoliko izložbenih prostorija. Istovremeno, kompanija SKYMUSIC postaje distributer kompanije „Martin Professional“ i započinje uspešnu prodaju profesionalne opreme za osvetljenje.

2002.

Uspostavljena je sistemska integracija sa odeljenjem za Hi-Fi komponente.


2003.

Osnovan je sektor za izdavanje u zakup sitne audio opreme i opreme za osvetljenje. U početku je izdavanje u zakup bio samo deo marketinga bez prave namere da postane profitabilni segmet.


2004.

Kada smo shvatili da imamo previše opreme za iznajmljivanje da bismo ignorisali tu činjenicu, odlučili smo da priznamo sebi da smo ipak kompanija za iznajmljivanje opreme, tako da smo osnovali drugu kompaniju u okviru današnje „Sky Corp“ kompanije, kompaniju SKY SOLUTIONS. Ovo je bio trnovit put za nas, ali odluka je doneta i mi smo prihvatili izazov.

2005.

Kao prilično mlada kompanija za iznajmljivanje opreme sa ograničenim brojem klijenata, želeli smo takođe da istražimo biznis promotera i da istovremeno da otvorimo nova radna mesta za naše poslovanje iznajmljivanja opreme. Počevši sa koncertom benda „Incognito“ iz Velike Britanije i ubrzo nakon toga sa koncertima grupe „Toto“, naše poslovanje sa koncertima je zaživelo i postalo obećavajuće.


2006.

Kako je naša prodajna kompanija rasla zajedno sa našim poslovanjem u segmentu zabave, zaključili smo najvažniji ugovor u istoriji naše prodaje, koji se odnosi na regionalnu distribuciju Korg/Vox brendova za teritoriju bivše Jugoslavije i Albanije. Tako se naša sledeća kompanija, ARD (Adriatic Regional Distribution) pridružila našem malom holdingu. Ova godina je takođe bila upamćena po otvaranju Beogradske arene sa našim prvim velikim koncertom pevača 50 Cent.

2007.

Ovo je bila do tada naša najproduktivnija godina. Obim i složenost projekata na kojima smo radili su se značajno povećali i usredsredili smo se na još više projekata, koncerata, festivala, korporativnih i političkih događaja… ARD se razvijala, sve više brendova se nalazilo u našem asortimanu, a naša korporacija je ostvarivala najbolje rezultate ikada. Osnovane su kompanije Skymusic Slovenija, Makedonija i Albanija.


2008.

Zbog sve veće potrebe za reklamiranjem svog poslovanja i nakon nekoliko loših iskustava sa lokalnim marketinškim agencijama, odlučili smo da osnujemo sopstvenu marketinšku kompaniju i tako je osnovana kompanija „Sky Communications“! Budući da smo već bili aktivni u BTL segmentu, kompanija je ubrzo postala član grupe sa svojim profitabilnim poslovanjem i velikim potencijalom.


2009.

Tu godinu je obeležilo otvaranje najvećeg kluba na otvorenom u istočnoj Evropi, kluba „Miracle Lounge“, danas dobro poznatim klubom „Top Hill“ u Budvi, Crna Gora. Usledili su brojni koncerti poznatih pevača kao što su Rijana, Leni Krevic, Pusiket dols, Džipsi Kings (Rihanna, Lanny Kravitz, Pussycat Dolls, Gipsy Kings), itd.


2010.

Kompanija „Sky Corporation“ kupuje prvu kompanijsku zgradu. Istovremeno, odlučujemo da malo zastanemo sa svojim poslovanjem u oblasti maloprodaje i da se fokusiramo na distribuciju. To nam omogućava da se popravimo i učimo na greškama koje smo ranije pravili, da učvrstimo svoje temelje i povećamo svoju produktivnost. Kao rezultat učenja na izazovima, u stanju smo da preuzmemo veće, višestruke projekte primenjujući jači strateški pristup.


2011.

Ovo je bila godina velikih promena. Krajem 2011. godine smo odlučili da se preispitamo i da preusmerimo poslovanje kompanije. Videli smo potencijal u poslovanju sa iznajmljivanjem opreme i shodno tome uskladili strategiju kompanije. Započeli smo godinu kao jedna od 20 najvećih kompanija za iznajmljivanje opreme a završili je kao regionalni lider.

2012.

Ova godina će biti upamćena po organizaciji fantastičnog koncerta pevačice Dženifer Lopez, kao i po prvoj tehničkoj TV produkciji šou programa „Ja imam talenat“ .


2013.

TV produkcija postaje važan segment naših aktivnosti što se ogleda u produkciji složenih šou programa kao što je „X Factor“ i mnogih lokalnih šou programa posebno na nacionalnom kanalu TV Pink.

2014.

Nakon veoma turbulentnog perioda u poslovanju u oblasti maloprodaje, odlučili smo da ponovo pokrenemo poslovanje u maloprodaji otvaranjem najvećeg maloprodajnog objekta u regionu pod nazivom „Sky Music Center“. Ovo je novi član naše grupe. Iste godine, koja je uskoro postala od istorijskog značaja za nas, započela je saradnja između kompanije „Skymusic“ i festivala „Exit“ zahvaljujući tome što je kompanija „Sky Solutions“ radila produkciju legendarnog festivala „Dance Arena“ zajedno sa delom produkcije „Sea Dance“ festivala.


2015.

Saradnja između SKY i EXIT-a je postala svakodnevna i ubrzo rezultirala strateškim partnerstvom u kojem je kompanija „SKY“ postala partner i akcionar „Exit“ festivala. Kao važan projekat ove godine pomenuli bismo „World Expo“ sajam u Milanu gde su timovi za marketing i produkciju kompanije „SKY“ bili zaduženi za ovaj prestižni i važan projekat kao i za organizaciju najvećeg koncerta na otvorenom u našoj profesionalnoj istoriji, koncerta pevača Robija Vilijamsa.

2016.

Kompanija „Sky Corporation“ je kupila drugu kompanijsku zgradu u samom centru Beograda, ponosni smo što je naša kompanija za produkciju napravila stratešku investiciju, prvu u Evropi, najprestižniji sistemom za zvuk na tržištu, EAW Anya, postaje deo našeg asortimana za iznajmljivanje. Uskoro više…

Saradnja između Skymusic-a i Exit-a postaje sve dinamičnija svakim danom i uskoro dovodi so strateškog partnerstva gde Skymusic postaje partner i akcionar Exit festivala.

Share